VOLLEYSCORES
LIVESCORE
INLOGGEN
Covid-19 heropstart

Leidraad voor een verantwoorde heropstart

UPDATE 23/10

Wat zijn voor het volleybal de belangrijkste updates na de persconferentie van vrijdagochtend 23 oktober?

 • Geen amateurwedstrijden voor 19/11
 • Bij jeugdwedstrijden (in het volleybal enkel U11 momenteel) mag er 1 gezinslid aanwezig zijn per deelnemende sporter
 • er mag nog steeds getraind worden
  • Tot en met 12 jaar: afstandsregel van 1,5m is er niet
  • vanaf 13 jaar (+12j maw) kan er contactloos getraind worden met 1,5m afstand tussen de atleten
 • Bij profwedstrijden is er geen publiek meer toegelaten.

 

Volleybalcompetitie voor vier weken op pauze.

Code oranje voor de sport, wat wil dat nu juist zeggen? En hoe zit dat met het volleybal. Één ding staat vast, alle competitiewedstrijden inclusief bekerwedstrijden vanaf de reeks Nationale 1 tot en met U13 worden opgeschort vanaf woensdag 14 oktober tot en met 8 november, het einde van de herfstvakantie. Zoals beschreven in code oranje kunnen alle wedstrijden en trainingen voor kinderen jonger dan 12 jaar (U11 en jonger) doorgaan zoals op dit moment gebeurt. Voor het hoogste niveau (Liga) is er momenteel nog overleg met de ministers van Sport.

Na de communicatie van 13 oktober met betrekking tot de pauzering van competities rezen er heel wat vragen op inzake de stopzetting van U13 en op het contactloos trainen van deze leeftijdsgroep.

Na publicatie van enerzijds het Ministerieel besluit en anderzijds de leidraad voor sport tijdens code oranje (Sport Vlaanderen – https://www.sport.vlaanderen/media/14977/leidraadcodeoranje.pdf) heeft Volley Vlaanderen de denkoefening gemaakt over hoe dit specifiek toe te passen op haar leden van 12 jaar en jonger met als volgend resultaat:

 • Alle spelende leden tot en met 12 jaar mogen trainen met contact. Alle spelende leden vanaf 13 jaar trainen zoals omschreven contactloos mits 1,5m afstand.
 • De U13 competitie blijft op pauze tot ten vroegste 8 november om de clubs met speler met een attest een eerlijke kans op verderzetting van het seizoen te kunnen garanderen.

Betreffende de trainingen vanaf de leeftijd van 13 jaar volgt Volley Vlaanderen het advies op vanuit Sport Vlaanderen en minister Weyts. Dat wil zeggen dat trainingen kunnen doorgaan maar enkel met opvolging van de 1,5m afstandsregel en contactloos. De ballen mogen door de hele groep gebruikt worden. Aanvalsoefeningen met blok en omgekeerd zijn dus opnieuw uit den boze evenals wedstrijdvormen. Er kunnen enkel oefeningen doorgaan waarbij de minimale afstand steeds 1,5 meter bedraagt.

Ook de hygiëne maatregelen blijven van kracht. Dat wil zeggen dat zowel de handen en onderarmen voor en na de training grondig gewassen en/of ontsmet moeten worden, evenals het gebruikte materiaal, zoals nu ook al gebeurde. Onderaan dit bericht vindt u de poster met de belangrijkste richtlijnen.

Bij het trainen buiten verandert er niets aan de huidige regelgeving, daar is contact binnen het team en in wedstrijdcontext nog steeds toegelaten. Ondanks het gure herfstweer wil Volley Vlaanderen ook benadrukken dat buiten volleyballen nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Ook alternatieve coronaproof activiteiten in teamverband kunnen nog georganiseerd worden om de teamsfeer en clubsfeer te bewaren tijdens deze competitiestop.

De kleurcodes werden aangepast en zijn vanaf morgen, woensdag 14 oktober, van kracht en kunnen hier teruggevonden worden: https://www.sport.vlaanderen/media/14473/kleurencodes-sport.pdf

De lokale overheid mag steeds extra maatregelen opleggen op de gestelde richtlijnen die bijgevolg gerespecteerd moeten worden.

Voor alle info en vragen met betrekking tot deze nieuwe maatregelen kan u zich wenden tot het e-mailadres: corona@volleyvlaanderen.be

UPDATE  september: protocollen en wat bij symptomen en een test?

Heropstart in september en oktober: oefenwedstrijden en competitie

Samen met onze collega’s van Volley Belgium en FVWB werden de protocollen herbekeken  en maakten we een uniform protocol voor alle 6-6 wedstrijden en ons bestaande U13 en U11 (3-3) protocol. Hierin wordt stap per stap uitgelegd hoe een wedstrijdorganisatie vanaf het binnenkomen in de sportzaal tem de afsluiting van de wedstrijd zal verlopen. Uiteraard dient u naast deze richtlijnen rekening te houden met de richtlijnen die op lokaal niveau van toepassing zijn. Supporters zijn dus toegestaan maar mits opvolging van de lokale richtlijn.

Het protocol van Volley Belgium dat geldt voor 6-6 wedstrijden vindt u hier.

Bovenstaande pagina op de website van Volley Belgium bevat steeds de recentste updates.

Protocol U13 en U11 (4-4 en 3-3)

Protocol jeugd

Download hier bovenstaand protocol.

Protocol 6-6 

Protocol 6-6

Download hier bovenstaand protocol.

 

Protocollen bij een positieve Covid19 test per groep

Volley Vlaanderen stelt de competitiestart op seniorenniveau uit

Naar aanleiding van de verstrenging van de Covid-19 richtlijnen op federaal, provinciaal en gemeentelijk niveau besliste Volley Vlaanderen in samenspraak met Volley Belgium en FVWB (Fédération Volley Wallonie-Bruxelles) op een uitzonderlijke Raad van Bestuur op donderdag 30 juli om een verbod uit te vaardigen op alle oefenwedstrijden en voorbereidingstoernooien gedurende de volledige maand augustus. Deze beslissing geldt zowel op jeugd- als op seniorenniveau. UPDATE: Vanaf september kunnen er opnieuw oefenwedstrijden en toernooien ingepland worden. Meer info over het toelaten van supporters en een protocol volgt snel.

Om alle clubs én hun spelers en speelsters de mogelijkheid te bieden om een verantwoorde voorbereidingsperiode van minimum vier weken te voorzien, werd beslist om de competitiestart op seniorenniveau uit te stellen tot ten vroegste het weekend van 3 en 4 oktober. Ook de bekercompetities zullen niet van start gaan in september en worden eveneens uitgesteld.

UPDATE 14/08
Na overleg met de Bovenlokale Volleybalverenigingen en advies van onze Vlaamse jeugdcommissie werd beslist dat de jeugdcompetitie van start kan gaan in september. Dit ten vroegste in het weekend van 12 en 13 september. Aan de herziene start van de seniorcompetite (ten vroegste 3-4 oktober) is geen wijziging.

Met betrekking tot de trainingen, die kunnen blijven doorgaan, met respect voor de nationale, provinciale en lokale restricties werden volgende zaken beslist UPDATE :
Voor meerderjarigen (vanaf 18 jaar) wordt aangeraden om indoor en outdoor te trainen met maximaal 12 spelers en 1 sportbegeleider op het terrein
Voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) vallen bovenstaande restricties weg.
Alle begeleiders van deze trainingen dienen zowel voor, tijdens en na de activiteit een mondmasker te dragen.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen indoor en outdoor sporten.

Volley Vlaanderen benadrukt nog steeds het belang van veilig sporten en raadt alle leden en clubs aan om gedurende deze periode te focussen op beachvolleybal en sportbeoefening in de buitenlucht. Daarom wordt er door de federatie benadrukt dat het zeer belangrijk is dat de begeleiding van de teams (trainers, kinesisten, scouting,…) een mondmasker draagt tijdens deze activiteiten en geen fysiek contact heeft met de atleten.

Volley Vlaanderen heeft een meldpunt opgestart waar u met al uw vragen terecht kan.  Mailen kan u naar corona@volleyvlaanderen.be

Wil u als club toch iets organiseren? Neem dan zeker contact op met de lokale overheid om af te stemmen of alle maatregelen correct nageleefd kunnen worden

Samen met Sport Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie houdt Volley Vlaanderen de vinger aan de pols om de meest actuele richtlijnen aan haar clubs te bezorgen. Naast het oproepen om de lokale overheid te contacteren over de getroffen maatregelen waar de club zich bevindt, heeft Volley Vlaanderen ook een document opgesteld om de contacttracing te vergemakkelijken. Dat vindt u door hier te klikken.

Richtlijnen VV heropstart (3)

UPDATE 29 JULI!

Afgelopen dagen ontstond er heel wat onduidelijkheid over de getroffen maatregelen sinds 27 juli en de gevolgen voor elke sporttak na het drastisch verkleinen van de bubbel.
Na het publiceren van het Ministerieel Besluit gisteren en in afwachting van de publicatie van het Provinciaal Besluit van de Provincie Antwerpen werkt Volley Vlaanderen intensief aan het finaliseren van de scenario’s die de heropstart zo soepel mogelijk moeten laten verlopen. Daarnaast wordt er ook bekeken hoe clubs aan hun voorbereiding kunnen beginnen en hoe de trainers een perspectief voor die voorbereiding geboden kan worden.

Die zaken zullen tegen het einde van de week nog uitgestuurd worden via alle kanalen van Volley Vlaanderen. Bij die documenten zal ook een formulier zitten om de contacttracing te vergemakkelijken.

Daarnaast heeft Volley Vlaanderen een e-mailadres opgericht waarbij u met al uw vragen betreffende Covid-19/Corona terecht kan. Mailen kan u naar corona@volleyvlaanderen.be

Verder kan u ook steeds terecht op de website van Volley Vlaanderen of Sport Vlaanderen voor de laatste updates betreffende het volleybal en de sport.

De laatst geldende richtlijnen door Volley Vlaanderen, opgesteld op 27 juli, vindt u door te klikken op onderstaande link.
Download de pdf hier.

Samen zorgen we ervoor dat we terug veilig kunnen sporten!

UPDATE 27 JULI!

Zonet hield de Nationale Veiligheidsraad een persconferentie met daarin nieuwe maatregelen om samen de tweede golf tegen te gaan. Ook de sportsector kreeg enkele veranderingen in maatregelen mee en voor de veilige heropstart van het volleybal zijn dit de belangrijkste:

Richtlijnen vanaf maandag 27 juli

De belangrijkste wijzigingen en impact op het volleybal:

 • Volleybal zo veel mogelijk in de open lucht
 • Blijf zeer intensief rekening houden met de hygiënevoorschriften
 • Geen publiek op trainingen en oefenwedstrijden
 • Registratieplicht bij elke aangeboden activiteit

 

——————————————————————————

Vanaf woensdag 1 juli zijn er enkele nieuwe versoepelingen in de heropstart van de sport. Ook voor het indoor en outdoor volleybal brengt dat enkele aandachtspunten met zich mee. Volley Vlaanderen heeft afgelopen dagen gespendeerd aan het updaten van de uitgebreide richtlijnen die afgelopen maanden opgesteld werden. Die richtlijnen vinden jullie hier terug. Onderaan dit bericht vindt u de laatste versie van onze poster die zowel voor U12 als +12-jarigen geldt.

De belangrijkste wijzigingen en impact op het volleybal:

 • Afstandsregel valt weg bij +12-jarigen:
  • Er kan geblokt worden op training
  • Er kunnen wedstrijdvormen gespeeld worden binnen de eigen trainingsbubbel
  • Geef een vuistje in plaats van een handshake maar vermijd onnodig fysiek contact
 • Sporten kan met 50 personen:
  • Er moet een coach aanwezig zijn.
  • Handen en armen, materiaal moeten voor en na de training ontsmet worden.
  • Indoor raden wij aan om met 12 spelers in het speelveld te staan, dit gaat om een regulier 9×18 volleybalveld.
  • Outdoor raden wij aan om maar met 8 spelers in het speelveld te staan, dit gaat om een typisch 8×16 beachvolleybalveld
  • De trainingsgroepen kunnen dus uit meer dan 12 (indoor) of 8 (outdoor) bestaan maar dit zijn de aan te raden aantal spelers binnen de lijnen.
  • Wedstrijden tegen andere trainingsbubbels (oefenwedstrijden) worden nog afgeraden.
 • Kleedkamer en douches mogen opnieuw gebruikt worden:
  • Neem contact op met de lokale overheid om de juiste protocollen op te volgen

 

Richtlijnen VV heropstart (1)

 

 

De meest gestelde vragen

Hoe kan ik materiaal correct ontsmetten?
Gebruik een desinfecterend product (zoals Umonium 2,5%) dat je zoals aangegeven op de verpakking aanlengt met water (50ml per 2l water). Deze oplossing giet je in een emmer water met een doekje. Vervolgens wrijf je met de vochtige doek over het oppervlak dat je wil reinigen. Je laat dan het vochtige oppervlak opdrogen (dit duurt ongeveer een minuut).
Ben ik verzekerd?
Net zoals tijdens het indoorseizoen, ben je als lid verzekerd voor lichamelijke ongevallen tijdens de activiteit. Het oplopen van een infectieziekte zoals COVID-19 wordt op zich niet beschouwd als lichamelijk ongeval en valt bijgevolg niet onder de verzekeringspolis.
Hoog tijd om terug te starten!