VOLLEYSCORES
LIVESCORE
INLOGGEN
Covid19-faq

Code oranje in het volleybal: antwoorden op de meest gestelde vragen

UPDATE 25 MAART

Dinsdag 27/10 werd code rood afgekondigd in de sportwereld. Na deze beslissing kregen we heel wat vragen binnen, we proberen hieronder de meest gestelde vragen met het juiste antwoord op te lijsten. 

Alle indoor sporten worden verboden tot tegenbericht van de overheid. Alle amateurwedstrijden worden geschrapt, dat wil zeggen van U11 tot en met Nationale 1. Enkel in Liga mag er gespeeld worden mits het voldoen aan alle protocollen.

Mogen we nog indoor trainen?

Neen, op dit moment is dat niet meer toegestaan. Enkel kinderen geboren in 2008 of later mogen indoor trainen met een maximaal aantal van 10 kinderen, sportbegeleiders niet meegerekend.

Mag de bal nog tussen 2 (of meer) spelers gespeeld worden op training?

De bal mag zowel indoor (enkel 2008 of later, zie hierboven) als outdoor (vanaf 2007 en vroeger) naar elkaar gespeeld worden. Outdoor moet de afstand van 1,5m behouden worden als je geboren bent in 2007 of vroeger.

Mag er buiten wél met contact getraind worden?

Dit is afhankelijk van de leeftijdsgroep waartoe je behoort.

De groep geboren in 2008 of later mag zowel indoor als outdoor (maximaal 10 personen excl trainers) met contact trainen.
Behoor je tot de groep geboren vanaf 2007 tot en met 2002, enkel outdoor (maximaal 10 personen excl trainers) is contact enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is voor de aard van de sport.
Ben je geboren voor 2002, mag je nu enkel outdoor trainen (met maximaal 4 personen incl trainers) zonder enige vorm van contact.

Moet ik een mondmasker dragen tijdens het sporten?

Algemeen geldt dat je in openbare gebouwen voor de publiek toegankelijke delen een mondmasker moet dragen of wanneer de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Dus ook in de sporthal (inkom, gangen, toiletten,…).Tijdens een belastende activiteit echter raden we af om een mondmasker te dragen. Volleyballen is een belastende activiteit. Vermijd daarom alle contact als je aan het volleyballen bent. Je kan bij voorkeur nog spelen in de openlucht door middel van beachvolleybal.

Ook wanneer je als toeschouwer een volleybalwedstrijd ben je verplicht om een mondmasker te dragen.

Vergeet zeker niet om mogelijke lokale restricties van jouw provincie of jouw gemeente na te kijken.

Moet ik mij registreren als ik ga sporten?

In functie van contactonderzoek dien je als organisator van een sportactiviteit namen en telefoonnummers of e-mailadressen van deelnemers, medewerkers en publiek bij te houden. Dit geldt zowel voor trainingen als wedstrijden!

Dat kan door een registratieformulier in te vullen of wedstrijdbladen met namen van de deelnemers bij te houden.

De gegevens mogen enkel gebruikt worden voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19.

Iedereen moet uitdrukkelijk zijn akkoord geven. Wie dit weigert, krijgt geen toegang.

14 kalenderdagen na de activiteit moeten de gegevens van de aanwezigen vernietigd worden.

 

Kan ik gebruik maken van kleedkamers en douches?

Nee. Kleedkamers en douches moeten gesloten blijven in de huidige code oranje.

De richtlijnen hierover vind je in het protocol voor sportinfrastructuurbeheerders.

Kon er niet gewoon beslist worden om de kleedkamers en de cafetaria’s te sluiten?

Het uitroepen van code Oranje was een beslissing van de overheid. Ook Volley Vlaanderen moet hier gewoon de regels volgen. We drongen aan op de maatregel ‘kleedkamers & cafetaria’s sluiten’, maar de situatie was te ernstig geworden.

Mag ik naar een training komen kijken?

Nee. Tijdens trainingen mag er geen publiek aanwezig zijn. Dat geldt ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken. Tenzij dat nodig is om jonge kinderen of mensen met een beperking te begeleiden.

Gaan de U11-competities dan door zonder publiek? Wie mag nog aanwezig zijn tijdens een wedstrijd?

De U11 competitie wordt ook voor onbepaalde termijn on hold gezet.

Wordt er coronaproof oefenstof voorzien of kijken de clubs hier zelf voor?

Volley Vlaanderen kijkt om een voorbeeldtraining voor +12 jarigen uit te werken, die rekening houdt met de maatregelen die van kracht zijn. Deze zullen hier bijgehouden worden.

Wat is de definitie van een supporter? Is dit elke supporter of enkel +12 jarigen?

Er mag max. 1 lid van het gezin de wedstrijd bijwonen. Het is momenteel onduidelijk of -12 jarigen hierin meegeteld worden of niet.

Hoe zal het verdere verloop van de competitie er gaan uitzien?

Er wordt overleg opgestart met alle betrokken Ontmoetingscommissies.

Mag ik op sportkamp?

Sportkampen mogen in code rood voor de sportsector plaatsvinden mits ze voldoen aan de nodige veiligheidsprotocollen. Je mag met maximum 25 in een kampgroep.

Download het protocol voor sportkampen voor kinderen
Download het protocol voor sportkampen Volwassenen en Senioren

Wat is de procedure bij het vaststellen van een besmetting?

Wanneer je als sportorganisatie verneemt dat er een van jouw leden of deelnemers aan jouw sportactiviteiten besmet is met het coronavirus, volg je de stappen beschreven op onze website.

Zo maak je een inschatting van het risico, volg je op of alle contacten van de persoon gecontacteerd worden door het COVID-19 Contact Tracing Team en informeer je – met respect voor het medische geheim – je eigen leden of deelnemers.

Welke compensaties kunnen sportorganisaties krijgen?

De coronacrisis heeft ook een financiële impact op sportorganisaties. Daarom stelde Sport Vlaanderen een tabel op met de voornaamste compensatiemaatregelen die verschillende instanties op dit moment aanbieden voor sportorganisaties.

Volley Vlaanderen mag na intensieve inspanningen van Sport Vlaanderen en Minister van sport Ben Weyts een bedrag van ongeveer 200.000 euro verdelen onder haar volleybalclubs. Met dit fonds wil de federatie haar clubs financieel ondersteunen tijdens deze uitdagende periode. Volley Vlaanderen zal eerstdaags haar clubs verder informeren met meer details over deze ondersteuningsmaatregel.

Bekijk meer veelgestelde vragen via de website van Sport Vlaanderen.